Predstavitev

Bodite prvi komentator! družina

Ribiška družina Slovenska Bistrica je bila ustanovljena februarja leta 1959. RD gospodari z vodami slovenjebistriškega ribolovnega okoliša.
Ta okoliš zajema reko Dravinjo s pritoki in to od izvira do Makol,

potok Ložnico s pritoki od izvira do izliva v Dravinjo in potok Polskava s pritoki od izvira do mostu na cesti Šikole - Sestrže. Poleg teh vodotokov ima družina več ribnikov in to: - na Pragerskem - 7 ribnikov, - na Videžu -- 5 ribnikov, - ribnik Jernejček na Selskem vrhu in - Črno jezero na Pohorju. Skupno ima družina cca 100 ha vodnih površin.

V RD Slov. Bistrica je vključenih okoli 300 članov in 100 pionirjev in mladincev. Notranje je organizirana tako, da delujejo njeni člani v petih sekcijah in te so: v Slov. Bistrici, v Slov.Konjicah, v Poljčanah, na Pragerskem in v Oplotnici.

Skupno ima družina cca 100 ha vodnih površin.

Ta organizacija zahteva od ribičev, da so aktivni tako znotraj sekcije, kot na nivoju družine.
Sekcije skrbijo za posamezne potoke in ribnike. Na tak način je dnevno aktivnih kar precej članov ribiške družine.
Člani se aktivno udejstvujejo na vzreji posameznih vrst rib. Največ vzredijo krapov - letno cca sedem ton, uspešna je tudi vzreja linjev, ščuk in drugih manjših rib.

Posebna skrb se posveča tudi avtohtoni potočnici. Potočno postrv goji družina v osmih varstvenih potokih in ta vzreja poteka v dvoletnem ciklusu. Letno se je izlovi cca 6000 - 7000 kom v velikosti nad 15 cm. Te vlagajo v lovne potoke, ki so razdeljeni v sedem lovnih revirjev. Skupno letno vzredijo ribogojci cca 10 ton rib.
Ta vzreja v glavnem zadostuje za potrebe športnega ribolova članov družine in mnogih turistov, kateri jih vsako leto obiščejo. Ribiška družina Slov. Bistrica ima tri komercialne ribnike in to: na Videžu, na Pragerskem in na Selskem vrhu. Prav komercialni ribniki privabijo vsako leto največ domačih in tujih turistov.
Ob vsakem komercialnem ribniku so ribiči postavili manjše kolibe tako, da imajo v njih svoj prostor čuvaji in gospodarji teh ribnikov ter drugi obiskovalci. Čuvaji komercialnih ribnikov prodajajo dnevne ribolovnice.
RD Slov.Bistrica je poleg varstva okolja, ribogojstva in športnega ribolova aktivna tudi na tekmovalnem področju. V državni članski ligi že več let uspešno nastopa članska ekipa - leta 1997 je osvojila tretje mesto. Prav tako je pred leti bila uspešna ekipa članic, katera je leta 1995 osvojila pokalno prvenstvo naše države. Uspešni so tudi pionirji in mladinci. Skoraj ne mine leto, da ne bi bil kateri izmed tekmovalcev član državne reprezentance.
Posebej je bil uspešen mladinec Slatinšek Mitja, ki je z reprezentanco Slovenije leta 1997 osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu mladincev.
Ribiška družina je v vseh preteklih letih skrbela tudi za izobraževanje svojih članov.  Danes je v družini več kot 50 članov, ki imajo izpit za čuvaja, 47 članov ima izpit za gospodarja, 19 članov je usposobljenih za elektroulov in pet članov ima izpit za sodnika ribiškega tekmovanja v lovu rib s plovcem. Gospodar in njegov pomočnik ter bivši gospodar pa imajo več letne izkušnje z vzgojo in vzrejo rib ter imajo kar precej pogojev za pridobitev poklica kvalificiranega ribogojca.
Ribiška družina Slov.Bistrica je s svojimi vodami in ribjim življenjem v njih odprta za domače in tuje turiste. Športni ribiči in turisti lahko v vodah RD Slov.Bistrica lovijo predvsem naslednje vrste rib: krape, amurje, linje, ščuke, smuče, podusti, mrene, veliko je srebrnega koresla, na Pragerskem uspevajo lepe rdečeperke in rdečeoke.
Ribiči z upravljenim ribiškim izpitom pa uživajo v lovu potočnih postrvi, ki so še posebno lepe v vodi Črnega jezera na Pohorju.
Dnevne ribolovnice se prodajo v vseh večjih krajih, v ribiških kolibah in v domu na Osankarici na Pohorju. Ribiči RD Slov.Bistrica z veseljem sprejemajo vse poštene športne ribiče in jih vabijo, da preizkusijo svoje znanje in spretnost v vodah slovenjebistriškega ribolovnega okoliša.

Robert Skrbinek

Nazadnje urejano na1, 18.05.2016 08:13
(0 glasov)
Prebrano 5899 krat

Več iz te kategorije:

Ribolovne dovolilnice »

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.